Τι γίνεται κάτω από το δέρμα μας πριν εμφανιστούν οι ρυτίδες;
Η δύναμη της βαρύτητας στο δέρμα μας και οι ρυτίδες αρχίζουν να δημιουργούνται χρόνια πριν χαραχτούν τελικά και φανούν στο δέρμα. Κάποιες από τις κυτταρικές αλλαγές είναι μέρος της αναπόφευκτης επιβράδυνσης που συμβαίνει σε όλο το σώμα. Στο δέρμα, ωστόσο, υπάρχει άλλος ένας παράγοντας που επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης και είναι η φλεγμονή, που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και στην σκληρή μεταχείριση του δέρματος.
Τι συμβαίνει στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη όσον αφορά τη γήρανση και στην ηλιακή ακτινοβολία;
Εδώ αρχίζουν τη ‘’δουλειά’’ τους οι ρυτίδες…!
Ελαστίνη
Σ’ ένα από τα πιο βασικά δομικά υλικά του δέρματος μας , σύμφωνα με ειδικούς, συμβαίνουν οι γρηγορότερες και ποιο βαθιές αλλαγές. Οι κάποτε ανθεκτικές κοίλες ίνες ελαστίνης καθώς μεγαλώνουμε αποκτούν μία εμφάνιση που περιγράφεται ως «σκοροφαγωμένη». Σταδιακά φαρδαίνουν και σκληραίνουν, γίνονται άκαμπτες και παχιές, δεν τεντώνονται όσο παλιά, ούτε επανέρχονται τόσο γρήγορα και σπάνε πολύ εύκολα. Οι ίνες φαρδαίνουν, σγουραίνουν και γίνονται μία μπερδεμένη μάζα. Αυτές οι αλλαγές στην ελαστίνη συμβαίνουν σε όλους μας. Όμως σε δέρματα που είναι εκτεθειμένα σε υπεριώδη ακτινοβολία η ελαστίνη παραμορφώνεται και έχουμε την ηλιακή ελάστωση.
Κολλαγόνο
Στο νεανικό δέρμα υπάρχουν ίνες κολλαγόνου που οργανώνονται σε δέσμες. Όσο μεγαλώνουμε, οι δέσμες αυτές γίνονται φαρδύτερες και στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη έτσι μοιάζουν με χοντρά σχοινιά. Το κολλαγόνο μειώνεται με ρυθμό 1% περίπου ετησίως. Από πλευράς δομής οι γυναίκες έχουν λιγότερο κολλαγόνο από τους άντρες έτσι το δέρμα τους είναι περίπου 15 χρόνια μεγαλύτερο από αυτούς.
Φάγωμα της πρωτεΐνης
Υπάρχουν στο χόριο γονίδια τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή κυττάρων ενζύμων.
Αυτά τα ένζυμα κυριολεκτικά τρώνε το κολλαγόνο και την ελαστίνη.
Ποίοι παράγoντες την ενεργοποιούν¨;
Ένας από κυριότερους είναι η φλεγμονή από τον ήλιο. Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι μία δόση υπεριώδους φωτισμού που ισοδυναμεί με 5 εως 15 λεπτά έκθεσης στον μεσημεριανό ήλιο. Αύξησε δραματικά το επίπεδο των ενζύμων που καταστρέφουν το κολλαγόνο στο δέρμα μέσα σε 8 ώρες. Χρειάστηκαν σχεδόν 72 ώρες μετά από την έκθεση στη ηλιακό φως προκειμένου τα ένζυμα να επιστρέψουν στο κανονικό επίπεδο!
Καθώς τα δερματικά κύτταρα γερνούν, παύουν να παράγουν αρκετό υλικό (DNA) για να επιτρέψουν στα κύτταρα να διαιρεθούν τόσο γρήγορα και ολοκληρωμένα όσο κάποτε έτσι λοιπόν και η γήρανση προκαλεί αύξηση των ενζύμων. Αυτά τα φθαρμένα, παλιά κύτταρα είναι καταστροφικά γιατί παράγουν ένζυμα που τρώνε το κολλαγόνο και την ελαστίνη.
Έτσι, λοιπόν, με την καταστροφή αυτή των δομικών υλικών και την μείωση των ινοβλαστών έχουμε την δημιουργία των ρυτίδων.
ΠΗΓΗ DR. HOWARD MURAD
πηγή φωτογραφίας unsplash