Πώς τα αντιοξειδωτικά συστατικά βοηθούν;
Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που ζούμε σε μία εποχή που σχεδόν ένας αιώνας ερευνών έχει αρχίσει να διαλευκάνει τα μυστήρια της γήρανσης. Για παράδειγμα, είναι τώρα γνωστό ότι κάποια σημαντικά βήματα γίνονται στον μηχανισμό κάθε κυττάρου του σώματος μας. Από εξελικτική οπτική γωνία, είναι σαν να είμαστε προγραμματισμένοι να αυτοκαταστρεφόμαστε μόλις περάσουν τα αναπαραγωγικά μας χρόνια. Όταν φτάνουμε
στην ηλικία των 75 ετών, έχουμε περίπου 30% λιγότερα κύτταρα από πριν.
Θεωρίες για την γήρανση.
Έχουν εκφραστεί περίπου τριακόσιες θεωρίες για τη γήρανση, εκ των οποίων τουλάχιστον δώδεκα εξηγούν γιατί ελαττώνονται τα κύτταρα.
Η πιο δημοφιλής θεωρία λέει ότι τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα τους για αναπαραγωγή λόγω συσσωρευμένης καταστροφής.
Αυτή η καταστροφή προκαλείται από διάφορες δυνάμεις, με τα καταστροφικά ατίθασα μόρια- τις ελεύθερες ρίζες- στην πρώτη γραμμή της λίστας.
Σύμφωνα με μία άλλη σημαντική θεωρία, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα τους να χωνέψουν τα ίδια τους απόβλητα, και τα περισσευούμενα αυτά κυτταρικά “λύματα” καταστρέφουν το οικοδόμημα. Τα συσσωρευμένα αυτά υπολείμματα ονομάζονται λιποφουσκίνη.
Η νεώτερη θεωρία λέει ότι οι άκρες (ή τα τελομερίδια) των σαράντα έξι χρωμοσωμάτων των κυττάρων -οι λεπτές γραμμές γονιδίων στο κέντρο του κυττάρου- κονταίνουν ολοένα και περισσότερο κάθε φορά που τα χρωμοσώματα διπλασιάζονται όταν διαιρείται το κύτταρο. Τελικά, το κοντύτερο πια χρωμόσωμα αποσταθεροποιείται και μπορεί να σπάσει.
Κάποιοι επιστήμονες, πιστεύουν ότι το τελομερίδιο στην άκρη του χρωμοσώματος είναι αυτό που ορίζει την κυτταρική διαίρεση. Και, όπως είπε ο Hayflick, ο αριθμός των κυτταρικών διαιρέσεων είναι περιορισμένος.
Το πιθανότερο είναι και οι τρεις θεωρίες -ίσως και περισσότερες- να ισχύουν.
Το αποτέλεσμα, όμως, όλων είναι η απώλεια νερού. Χάνεται νερό από το εσωτερικό των κυττάρων. Χάνεται νερό από το υλικό που βοηθά τα εργοστάσια του κολλαγόνου και της ελαστίνης να λειτουργούν. Χάνεται νερό απ’όλα τα στρώματα του δέρματος.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το δέρμα μας?
Οι ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες, επιτρέποντας στο νερό να διαφύγει, μπορούν να ασφαλιστούν με αντιοξειδωτικές ουσίες.
Αντιφλεγμονώδεις παράγοντες μπορούν να μειώσουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από φλεγμονή. Ενυδατικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην τροφοδοσία του δέρματος με κύτταρα συγκέντρωσης και συγκρότησης νερού ενόσω
προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και τους συνδετικούς ιστούς. Τέλος, οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια νερού: η λεκιθίνη αναπληρώνει τις κυτταρικές μεμβράνες, ενώ η γλυκοζαμίνη και τα αμινοξέα συντηρούν τους συνδετικούς ιστούς.
Φυσικά, οι ελεύθερες ρίζες είναι σημαντικές.
Οι ελεύθερες ρίζες εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε βλάβη που συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα, και άμεσα καταστρέφουν διάφορες δομές μέσα στο δέρμα.
Επομένως, είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας από αυτές χρησιμοποιώντας καθημερινά προϊόντα, που περιέχουν αντιοξιδωτικές ουσίες.
Πηγή: Dr Murad
Πηγή φωτο.:nordwood-themes-FnOoRU-PYio-unsplash.jpg