• No products in the cart.
  • No products in the cart.

Blog

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μέσα στα κύτταρά μας και είναι ασταθή μόρια ή μέρη μορίων. Πολλά πειράματα έχουν δείξει πώς η απείθαρχη συμπεριφορά τους σχετίζεται άμεσα με την γήρανση, δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη ότι αν τις ξεφορτωθούμε πριν προκαλέσουμε μεγάλη καταστροφή θα παραταθεί η ζωή μας, σίγουρα όμως εάν περιορίσουμε αυτήν την απείθαρχη συμπεριφορά επιβραδύνουμε τις αλλαγές που έχουν σχέση με την γήρανση.


Λίγη χημεία ….

Οι ελεύθερες ρίζες ως ισχυρά καταστροφικά στοιχεία δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις με άλλα μόρια και ετσι έχουμε σαν αποτέλεσμα ακόμη περισσότερες ελεύθερες ρίζες. Ένα μόριο αποτελείται από δέσμες ατόμων τα οποία έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ηλεκτρονίων στο εξωτερικό τους περίβλημα. Είναι ισορροπημένα και κάνουν την δουλειά τους. Όταν όμως τα μόρια κάνουν κάποιες εργασίες, χάνουν ηλεκτρόνια. Για να επανακτήσουν την ισορροπία τους, βομβαρδίζουν άλλα μόρια με την ελπίδα να κλέψουν τα πολυπόθητα ηλεκτρόνια.

Έτσι , ενώ μια ελεύθερη ρίζα καταφέρνει να ξαναβρεί την ισορροπία της, άλλες καταστροφικές ρίζες δημιουργούνται. Η καταστροφή συσσωρεύεται, τα κύτταρα δεν λειτουργούν σωστά και τέλος γερνούν. Κάθε μόριο μπορεί να μετατραπεί σε ελεύθερη ρίζα αλλά το πιο σύνηθες είναι το οξυγόνο. Σωστά διαβάσατε! Το ίδιο μόριο που δίνει ζωή και είναι πραγματικά απαραίτητο για την υγεία μας μπορεί να γίνει ένα τοξικό καταστροφικό στοιχείο. Ελεύθερες ρίζες οξυγόνου δημιουργούνται συνέχεια και ψάχνουν αδιάκοπα για ένα ηλεκτρόνιο που θα τους δώσει ξανά σταθερότητα.


Τί κάνουν στον οργανισμό μας?

Καταστρέφουν την πρωτεΐνη και το λίπος στα τοιχώματα των κυττάρων, αλλά και το DNA  στον πυρήνα τους. Ουσιαστικά κάθε μέρος του κυττάρου είναι επιρρεπή περισσότερο όμως είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η διατάραξη αυτού του σημαντικού στοιχείου του κυττάρου επηρεάζει την ακεραιότητα τους.


Πως δημιουργούνται?

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται μέσα στο κύτταρο με πολλούς τρόπους. Κάποιες είναι η αναπόφευκτη παρενέργεια του ίδιου του μεταβολισμού του κυττάρου. Ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται επίσης από άλλες αντιδράσεις, όπως η φλεγμονή. Οτιδήποτε αυξάνει τη χρήση οξυγόνου π.χ η εντατική άσκηση ή δημιουργεί μοριακή διαταραχή στο κύτταρο, όπως η μόλυνση, το κάπνισμα, η θερμότητα , η ακτινοβολία και το υπεριώδες φώς. Την ίδια συνέπεια έχει στον οργανισμό και το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση σιδήρου και η διατροφή με λιπαρά.

Ευτυχώς ο οργανισμός μας έχει ένα αμυντικό σύστημα για να ελέγχει τις ελεύθερες ρίζες. Υπάρχουν ένζυμα που κυκλοφορούν στο σώμα και μπορούν να εμποδίζουν την δημιουργία τους ή να ωθήσουν τις ελεύθερες ρίζες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επαναφέρουν την ισορροπία τους αλληλοβοηθούμενες. Επίσης υπάρχουν μόρια που κουβαλάνε επιπλέον ηλεκτρόνια για να δίνουν στις ελεύθερες ρίζες όταν χρειάζονται.

Αυτα τα γενναιόδωρα μόρια λέγονται αντιοξειδωτικά.

Τρόποι για να σταματήσουμε την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να εμποδίσουμε τη δημιουργία τους προστατεύοντας το σώμα από τις αιτίες που τις προκαλούν, όπως η φλεγμονή ( θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο για αυτην) και το δεύτερο αντιγηραντικό βήμα είναι να “πλημμυρίσουμε” το δέρμα με αντιοξειδωτικά , εσωτερικά και εξωτερικά, για να αφοπλίσουμε όσο περισσότερα ατίθασα μόρια ελεύθερων ριζών γίνεται.

Εσωτερικά λοιπόν πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικα και συμπληρώματα διατροφής για να στοχεύουμε και στις ελεύθερες ρίζες των άλλων οργάνων του σώματος και εξωτερικά με προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Ο πόλεμος κατά των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής και η διέγερση παραγωγής κολλαγόνου είναι ότι καλύτερο για την φροντίδα του δέρματος σήμερα.

Από αμέτρητες μελέτες in vivo και in vitro σε ανθρώπους , γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες βελτιώσεις μπορούν να κάνουν το δέρμα μας να δείχνει χρόνια νεότερο και να επιβραδύνουν το ρυθμό γήρανσης. Δεν υπάρχει ελιξίριο νεότητας που θα παρατείνει τη ζωή μας αλλά μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία και την νεότητα μας όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Πηγή εικόνας:evie-s–ibTTis3rHs-unsplash

Πηγή κειμένου: DR. Murad

Leave a Comment: