• No products in the cart.
  • No products in the cart.

Blog

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι μέσα στο καλοκαίρι είναι η έντονη εφίδρωση και οι… μυρωδιές που συνεπάγεται. Παρακάτω θα σας πω πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις οσμές και να κρατήσετε την περιοχή με φρεσκάδα.

Ας πούμε, όμως, πρώτα λίγα λόγια για το πώς παράγετε ο ιδρώτας. 

Είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος ιδρώτας παράγεται από δύο είδη αδένων, τούς εξωκρινείς και τους απεκκριτικούς αδένες.

Υπολογίζεται ότι οι εξωκρινείς αδένες στην μασχάλη είναι περίπου στους 25.000 το έκκριμά τους είναι λιγοστό ενώ η πραγματική λειτουργίας τους δεν είναι ακριβώς γνωστή. Πιθανολογείται ότι οι αδένες αυτοί σχετίζονται με την παραγωγή γεννητικών ορμονών ενώ ατροφούν σε μεγάλη ηλικία. Οι απεκκριτικοί αδένες υπολογίζονται περίπου στους 2.300.000 και είναι διασκορπισμένοι σε όλο το δέρμα εκτός από τα χείλη και τα γεννητικά όργανα. Το έκκριμα τους είναι άφθονο (κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να φθάσει τα 3 λίτρα ιδρώτα σε 24 ώρες).

Ο ρόλος της εφίδρωσης είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος που γίνεται με εξάτμιση από το δέρμα του ιδρώτα με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος. Επίσης, είναι η αποβολή του γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά τη λειτουργία των μυών και η προστασία του δέρματος από την ξηρότητα.

Το πιο κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων από τα οποία δημιουργούνται οι δυσάρεστες οσμές είναι ο ιδρώτας που εκκρίνεται στη μασχάλη! Μελέτες έχουν δείξει πως ο ιδρώτας που είναι πρόσφατος και διατηρείται σε ψυχρό περιβάλλον είναι άοσμος ενώ αν αυξηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος εμφανίζεται οσμή. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη οσμή πρέπει να έχει σχέση με τη σεξουαλική έλξη μεταξύ των δύο φύλων.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να απαλλαγεί ο άνθρωπος από τις δυσάρεστες οσμές. Ή να μειωθεί το ποσό του εκκρινόμενου ιδρώτα ή να καλυφθούν οι δημιουργούμενες οσμές με τη βοήθεια κάποιου καλλυντικού. Στην πρώτη περίπτωση  χρησιμοποιούνται τα αντιιδρωτικά ενώ στη δεύτερη τα αποσμητικά προϊόντα.

Τρόπος δράσης των αντιιδρωτικών.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες με τον τρόπο δράσης των αντιιδρωτικών. 

  1. Μπλοκάρουν των αυλό των ιδρωτοποιών αδένων και έτσι εμποδίζουν την έξοδο του ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματος.
  2. Μεταβάλλουν την δια βατότητα των ιδρωτοποιών αδένων έτσι ώστε τα  παραγόμενα σταγονίδια ιδρώτα να διασπείρονται στο χώρο που περιβάλλει τους αδένες με αποτέλεσμα να μη συμπυκνώνονται σε σταγόνες ιδρώτα.
  3. Εμποδίζουν τη μεταβολή των νευρικών ερεθισμάτων προς τους ιδρωτοποιούς αδένες με αποτέλεσμα την μη έκκριση ιδρώτα.

Επειδή τα αντιιδρωτικά επιδρούν σε μία από τις σωματικές λειτουργίες θα έλεγα πως ο πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσοσμίας στη μασχάλη μας είναι τα αποσμητικά.

Τρόπος δράσης των αποσμητικών.

Ένας είναι ο τρόπος δράσης τους αντιβακτηριδιακός δηλαδή είτε θανατώνουν τα βακτηρίδια είτε εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι αντιμικροβιακοί παράγοντες είναι τα άλατα του αργίλου, οι ενώσεις ψευδαργύρου και άλλες ουσίες . Οι ποιο αγαπημένες μου είναι τα αιθέρια έλαια όπως το θυμάρι, το τεϊόδεντρο, αλλά και το κανελογαρύφαλλο.

Σπιτική συνταγή για αποσμητικό μασχάλης:

Συστατικά:

  1. 80ml απιονισμένο νερό
  2. 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
  3. 1 κουταλιά σούπας μαγειρική σόδα
  4. 1 κουταλιά του γλυκού τζέλ αλόης
  5. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
  6. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι ή
  7. 10 σταγόνες αρώματος.

Τρόπος εκτέλεσης:

Πρώτα διαλύουμε τα αιθέρια έλαια και το άρωμα μέσα στο τζέλ αλόης με καλή ανάδευση με το μιξεράκι του καφέ και στην συνέχεια αναμιγνύουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μείγμα μας σε ένα roll-on. Ότι χρησιμοποιούμε από σκεύη καλό θα ήταν να έχουν απολυμάνει με οινόπνευμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για το πως θα αντιμετωπίσουμε ευκολότερα τις οσμές…

  1. Αποτριχωμένη μασχάλη, καθώς οι τρίχες παγιδεύουν τον ιδρώτα και με την αύξηση της θερμοκρασίας πολλαπλασιάζονται τα βακτηρίδια
  2. Να φοράμε ρούχα από φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι έτσι το δέρμα μας θα μπορεί να αναπνέει και ο ιδρώτας θα εξατμίζεται γρηγορότερα.
  3. Προσοχή στην διατροφή μας όλοι γνωρίζουμε πως μυρίζει το κατά τα άλλα αγαπημένο σκόρδο μας!
  4. Συχνή ανανέωση του αποσμητικού  και του αντιιδρωτικού.

Πηγή: φωτογραφίας Unsplash

Πηγή κειμένου: Βιβλίο κοσμητολογίας του κ. Παπαϊωαννου.

Leave a Comment: