
Και η χρήση τους στην κοσμετολογία
Τα φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία εδώ και πολλά
χρόνια. Δεν είναι μία καινούργια ιστορία. Πρωτοεμφανίζονται από τις εποχές που η χρήση τους γινόταν στα πλαίσια της παραδοσιακής θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση να στρεφόμαστε προς εναλλακτικές θεραπείες και να εξερευνούμε τη δύναμη της φύσης και όσα μας προσφέρει.
Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι τα φυτικά καλλυντικά αναπτύσσονται συνεχώς και παρασκευάζονται με την χρήση νέων και βελτιωμένων τεχνικών.
Τα φυτικά καλλυντικά προϊόντα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
1. αυτά που αφορούν την φροντίδα των μαλλιών και
2. αυτά που αφορούν την φροντίδα του δέρματος μας.
Όλη η δράση των φυτών βρίσκεται φυσικά στα ενεργά συστατικά τους. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ανατρέχουμε σε αυτά και παραδεχόμαστε την σπουδαιότητα τους.
Πολλά από αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται ήδη στην παρασκευή φαρμάκων.
Υπάρχει ειδικός επιστημονικός φορέας, που ονομάζεται εθνοφαρμακολογία και ασχολείται με την παρατήρηση, τον προσδιορισμό, την περιγραφή και την πειραματική έρευνα των συστατικών και των δράσεων των φαρμάκων φυτικής, ζωικής και ορυκτής προέλευσης.
Τι συμβαίνει στον τομέα της κοσμετολογίας;
Στην κοσμετολογία χρησιμοποιούμε φυτά, τα οποία με βάση τα ενεργά συστατικά τους βοηθούν το δέρμα μας σε πολλά επίπεδα.
Για παράδειγμα, βοηθούν να ενυδατωθεί καλύτερα το δέρμα, να τραφεί με βιταμίνες, να επάγουν την μελανογένεση, αλλά και να την αναστέλλουν.
Υπάρχουν ακόμα ενεργά συστατικά στα φυτά που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, έχουν αντιρυτιδική δράση, αντιοξειδωτική, δράση botox, αλλά επίσης να αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Έτσι, λοιπόν, για την προστασία της επιδερμίδας από την ξηρότητα και τον ερεθισμό είναι απαραίτητη η παρουσία ενυδατικών παραγόντων. Ένα τέτοιο φυτό είναι η ceratonia siliqua fabaceae καθώς το ενεργό συστατικό του ενυδατώνει το δέρμα.
Υπάρχουν φυτά που επάγουν την μελανογένεση για την προστασία του δέρματος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φυτό Piper nigrum Piperaceae.
Αντίθετα, φυτά που αναστέλλουν την τυροσινάση έχουν προστατευτικό
αποτέλεσμα στην επιδερμίδα, ενώ κάποια άλλα αναστέλλουν και την μελανογένεση σε κύτταρα μελανώματος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αλόη (aloe vera Liliaceae), η μουριά (Morus alba Moraceae), ο κουρκουμάς (Curcuma longa zingiberaceae) και άλλα.
Τα περισσότερα καλλυντικά φυτικής προέλευσης αφορούν την αντιγήρανση του δέρματος. Φυτά με έντονα αντιοξειδωτικά ενεργά συστατικά είναι ο καφές (Coffee arabica), οι σπόροι του σταφυλιού (Vitis vinifera) κ.α.
Τα τελευταία χρόνια στη κοσμετολογία συναντάμε πλήθος καλλυντικών με τον όρο cosmeceuticals. Πρόκειται ουσιαστικά για προϊόντα, που συνδυάζουν τις ιδιότητες του φαρμάκου σε ένα καλλυντικό σκεύασμα. Στην πλειονότητα τους , τα προϊόντα αυτά περιέχουν μέσα ως πρόσθετα εκχυλίσματα φυτών και αιθέρια έλαια, όπως είναι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.
Τώρα ίσως ξέρετε λίγο καλύτερα πως ενεργεί
το κάθε συστατικό σε ένα φυτικό καλλυντικό ή ένα φαρμακευτικό.
Η δύναμη των προϊόντων βρίσκεται στα συστατικά του.
πηγή κειμένου: ΕΚΠΑ
πηγή φωτογραφία: florian-giorgio-t6kr9bbHaVg-unsplash.jpg