![](https://aenaonkallos.gr/wp-content/uploads/2023/05/Προστασία-του-δέρματος-απο-τον-ήλιο.aenaonkallos.png)
Ηλιακή ακτινοβολία
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΛΙΑΚΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ
Πόσο μου άρεσε μικρή.. αλλά ακόμα και τώρα ,όταν ζωγραφίζω με την κόρη μου , να φτιάχνω έναν μεγάλο ήλιο με ακόμη μεγαλύτερες ακτίνες. Πάντα χαμογελαστός με μεγάλα πράσινα ή μπλε μάτια Για να σου πω λοιπόν δυο λόγια και να γνωρίσεις καλύτερα αυτές τις μεγάλες ηλιακές ακτίνες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ένα συνεχές φάσμα μηκών κύματος που κυμαίνονται από την υπέρυθρη περιοχή και περνούν από την ορατή προς την υπεριώδη ακτινοβολία.
Εμάς μας ενδιαφέρει η δράση της υπεριώδους που μπορεί να διαιρεθεί σε 3 ζώνες. Την UV-A, UV-B, UV-C.
ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ?
Τα σήματα αυτά τα βλέπεις πάνω στα αντηλιακά, για να δούμε τι σημαίνει το κάθε ένα.
–Η UV-A ακτινοβολία κυμαίνεται από 320 ως 400nm. Η δράση της είναι συνεχής για όλο τον χρόνο, σε κάθε σημείο της γης, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. οι περισσότερες ακτίνες UV-A περνούν από το στρώμα του όζοντος για να βομβαρδίσουν την γη και το δέρμα σου. Η ενέργεια της είναι πολύ ισχυρή και εισχωρούν βαθιά μέσα στο χόριο.
Μπορεί να προκαλέσει φώτο δερματοπάθειες, πρόωρη γήρανση του δέρματος (Α από το Aging, δηλαδή γήρανση) γιατί καταστρέφει τα κύτταρα που είναι βαθύτερα στο δέρμα. Είναι επίσης υπεύθυνη για ένα ελαφρύ μαύρισμα στο δέρμα χωρίς να δημιουργεί κοκκίνισμα και φλεγμονή. Οι ακτίνες αυτές διεισδύουν μέσα από λεπτά ρούχα , τζάμια, ακόμα και από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.
Οι πανάδες , οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες του δέρματος, η χαλάρωση, η τραχύτητα οφείλονται κυρίως στις ακτίνες UVA και σπάνια έχουν αναφερθεί περιστατικά φώτο καρκινογένεσης.
-Η UV-B ακτινοβολία κυμαίνεται από 290 ως 320nm. Η δράση της είναι πιο έντονη το καλοκαίρι τις μεσημεριανές ώρες και είναι υπεύθυνη για την πρόκληση του κοκκινίσματος, τις φλεγμονής του εγκαύματος και του καρκίνου του δέρματος.
Το B είναι από το Burn, δηλαδή έγκαυμα. Οι ακτίνες αυτές αναγκάζουν το δέρμα να σχηματίσει μελανίνη, ως αντίδραση του οργανισμού στα εγκαύματα και είναι υπεύθυνες για το χαρακτηριστικό <<μαύρισμα>>.
Ευθύνονται για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος και είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η δράση τους έχει προσθετικό χαρακτήρα από χρόνο σε χρόνο.
Η UV-C ακτινοβολία κυμαίνεται από τα 200 ως τα 290nm. Αναφέρεται ως ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος. Η ακτινοβολία αυτή δεν δημιουργεί μελανίνη οπότε δεν βοηθάει στο μαύρισμα, αντίθετα είναι βλαβερή στους ιστούς. Μπορεί να προκαλέσει ερύθημα μέχρι και έγκαυμα. Φιλτράρεται όμως από το όζον της ατμόσφαιρας εντελώς, ωστόσο μπορεί να εκπέμπεται από τεχνικές πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.
Η προστασία του δέρματός σου από τις ανεπιθύμητες επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας έχει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια για αυτό είπαμε δεν ξεχνάς ποτέ το αντηλιακό σου.
Αναζήτηση στην αγορά για αντηλιακό.
Είναι καιρός που ακόμα και εσύ που δεν φοράς αντηλιακό όλο τον χρόνο έχεις βγει στην αγορά για αναζήτηση αντηλιακού. Ίσως μπορεί να έχεις αγοράσει κιόλας.
Θεωρώ σημαντικό όμως να σου μιλήσω για τον σκοπό του αντηλιακού την αποτελεσματικότητα του και πιο είναι το πρώτο κριτήριο για την επιλογή του.
Ο σκοπός
Ο σκοπός του αντηλιακού είναι φυσικά η προστασία του δέρματος σου. Η πρόληψη και ελάχιστο ποίηση των βλαβερών αποτελεσμάτων της ηλιακής ακτινοβολίας ακόμα και η ενίσχυση του μαυρίσματος χωρίς όμως τις επώδυνες συνέπειες του ήλιου.
Η προστασία του δέρματος από το αντηλιακό γίνετε από τα ενεργά συστατικά του, που αυτά μπορεί είναι οργανικές ενώσεις(χημικά φίλτρα) που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και ανοργανες ενώσεις (φυσικά φίλτρα) που την αντανακλούν ή τη σκεδαζουν.
Η αποτελεσματικότητα
Η αποτελεσματικότητα τώρα ενός αντηλιακού συνήθως περιγράφεται από τον δείκτη προστασίας (SPF sun protection factor).
Εδώ λοιπόν αν το δέρμα σου αρχίσει να καίγεται, να έχει το πρώτο ελάχιστο ερύθημα, στα 10 λεπτά έκθεσης και βάλεις αντηλιακό με 30spf τότε θα μπορείς να μείνεις στον ήλιο 10×30=300 λεπτά παραπάνω.
Κριτήριο επιλογής
Τέλος το πρώτο κριτήριο για την επιλογή του είναι το ευρύ φάσμα, δηλαδή ότι το προϊόν περιέχει ενεργά συστατικά που απορροφούν ή σταματούν τόσο τις ακτίνες UVA όσο και τις UVB.
Πρέπει λοιπόν το αντηλιακό να προστατεύει το δέρμα σου και από την UVA και την UVB ακτινοβολία.
Το προϊόν αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα φυσικό φράγμα που θα περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου για να ανακλά ή να διασκορπίζει τις ακτίνες UVA και UVB και όχι να τις αφήνει να διαπερνούν στο δέρμα.
Τύπους δέρματος και την αντίδραση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η επιλογή του πρέπει να γίνετε από το κατά πόσο αυτό σε προστατεύει.
Σε προστατεύει από τα εγκαύματα αλλά και από τα άλλα ενοχλητικά αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα σου.
Αρα αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι το πόσο εύκολα καίγεται το δέρμα σου, αυτό εξαρτάται από το ίδιο το δέρμα, από το είδος-τύπο δέρματος του κάθε ανθρώπου.
Τύποι δέρματος.
Τα άτομα με βάση τον τύπο δέρματος τους αλλά και την ικανότητα μαυρίσματος χωρίζονται σε 6 κατηγορίες.
- Ευαίσθητα δέρματα, εδώ παθαίνουν πάντα εύκολα εγκαύματα και ποτέ δεν μαυρίζουν.
- Ευαίσθητα δέρματα που μαυρίζουν, ελάχιστα, εδώ παθαίνουν εγκαύματα.
- Άτομα που παθαίνουν μετρίου μεγέθους εγκαύματα και μαυρίζουν σταδιακά, φυσιολογικά.
- Άτομα που παθαίνουν ελάχιστα εγκαύματα και αποκτούν ωραίο χρώμα μετά την έκθεση στον ήλιο, φυσιολογικά.
- Άτομα που σπάνια παθαίνουν εγκαύματα και μαυρίζουν πολύ, μη ευαίσθητα.
- Τέλος άτομα που ποτέ δεν παθαίνουν εγκαύματα και αποκτούν μαύρο χρώμα, μη ευαίσθητα.
Εσύ σε πια κατηγορία ανήκεις;
Τρόπος δράσης των αντηλιακών
Τα αντιηλιακά δρουν διαφορετικά πάνω στο δέρμα και αυτό εξαρτάται από τις ουσίες που περιέχουν.
Υπάρχουν οι εξής 3 κατηγορίες αντιηλιακών
- Αυτά που με βάση την σύνθεση τους απορροφούν τουλάχιστον το 85% της υπεριώδους ακτινοβολίας με μήκος κύματος 290-320nm την UVB προλαμβάνοντας έτσι το ηλιακό έγκαυμα.
- Η δεύτερη κατηγορία αντιηλιακών όπου απορροφούν τουλάχιστον το 85% της υπεριώδους ακτινοβολίας μηκών κύματος 290-320nm UVB. Αλλά επιτρέπουν τη μετάδοση της UVA προκαλώντας ένα ελαφρύ προσωρινό μαύρισμα. Εδώ έχουμε δημιουργία ερυθήματος χωρίς πόνο.
- Και τέλος έχουμε την τρίτη κατηγορία των αντιηλιακών με ουσίες που δρουν με τη μορφή φυσιολογικού φράγματος. Τέτοιες ουσίες είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Εδώ το αντιηλιακό βοηθάει να γίνει αντανάκλαση και διασκορπίζετε σχεδόν όλη η ορατή και υπεριώδη ακτινοβολία UVA-UVB.. Πολύ σημαντικό γιατί με τον τρόπο αυτό προλαμβάνει ή ελαχιστοποιεί και το έγκαυμα και το μαύρισμα.
Προσωπικά θεωρώ πιο κατάλληλα τα αντιηλιακά της 3ης κατηγορίας, ειδικά εάν ένα δέρμα έχει και δυσχρωμίες.
Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει την αύξηση της δυσχρωμίας είναι η θερμότητα-ζέστη. Έχουμε αύξηση της αιματικής ροής, αγγειοδιαστολή, που επηρεάζει την παραγωγή της μελανίνης. Οπότε ουσίες που βρίσκονται μέσα στα αντιηλιακά και απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε θερμότητα δεν νομίζω πως βοηθούν ένα δέρμα με δυσχρωμίες.
Σωστή χρήση του αντιηλιακού
Πότε φοράω το αντιηλιακό?.
Λοιπόν το αντιηλιακό είναι το τελευταίο προϊόν που βάζεις στο πρόσωπο σου ,όταν δεν κάνεις μακιγιάζ, στην καθημερινή σου ρουτίνα.
Εάν έχεις ένα δέρμα που είτε λόγο του τύπου του πχ ξηρό ή λόγο της κατάστασής του και της ηλικίας του πχ με ρυτίδες και έντονη χαλάρωση, τότε βάζεις πρώτα τον ορό σου, μετά την κρέμα ημέρας σου και τέλος το αντιηλιακό σου.
Εάν έχεις ένα δέρμα με λιγότερες απαιτήσεις τότε μπορείς να βάλεις τον ορό σου και από επάνω το αντιηλιακό.
Σε κάθε περίπτωση σε ότι τύπο δέρματος και να έχεις ΠΑΝΤΑ στο τέλος βάζεις το αντιηλιακό σου. Το οποίο βέβαια πρέπει και να το ανανεώνεις κατά την διάρκεια της ημέρας.
Δηλαδή πριν φύγω από το σπίτι βάζω στο τέλος το αντιηλιακό μου και όταν σχολάω από την δουλειά μου το μεσημέρι για να πάω σπίτι πρέπει να ξαναβάλω το αντιηλιακό μου πριν βγω έξω.
Τώρα για όλες εμάς που πρέπει να κάνουμε και το μακιγιάζ μας βάζουμε το αντιηλιακό και από πάνω χρησιμοποιούμε το make up μας.
TIPS
Ένα μικρό κολπάκι που εμένα μου αρέσει είναι να βάζω μέσα στην ποσότητα του αντηλιακού μου μια σταγόνα από το make up. Οπότε ”μετατρέπω” το αντηλιακό μου σε αντηλιακό με ελαφρύ χρώμα. Έτσι και το προστατεύω αλλά δίνω και ομοιοχρωμία στο δέρμα μου χωρίς να το βαρύνω με έντονο μακιγιάζ, ειδικά με την ζέστα .. το καλοκαίρι.
Τώρα θα ήθελα λίγο προσοχή στην ποσότητα που βάζεις στο πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ. Ο κανόνας λέει πως πρέπει να φοράς 2 ml ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος. Μπορείς λίγο να το φανταστείς;;;;
Να μου πεις εάν βάλω λιγότερο πειράζει;;; ΕΕΕΕ λίγο ναι ..γιατί μειώνετε η προστασία του δέρματος από το αντηλιακό.
Υπολόγισε περίπου μισό σφηνοπότηρο για το πρόσωπο και το λαιμό ή τα δύο ακροδάχτυλα της νίκης σε όλο το μήκος τους.
Τι άλλο θέλεις να μάθεις για το αντηλιακό μπορείς απλά με να με ρωτήσεις….ευχαριστώ πολύ!