• No products in the cart.
  • No products in the cart.

Blog

Ό,τι υφίσταται το δέρμα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Πώς να το περιποιηθούμε και να το φροντίσουμε κατάλληλα;

Σ’αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να μιλήσω για όλες τις ανάγκες που έχει ένα δέρμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως τις έχω βιώσει και η ίδια κατά τη διάρκεια των δύο εγκυμοσύνων μου. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας βιώνει μία εντελώς καινούργια εμπειρία από  ορμόνες, που μπορούν να το αλλάξουν τελείως. Η  κάθε εγκυμοσύνη είναι τελείως διαφορετική, έτσι και οι αλλαγές στο δέρμα μας σε κάθε εγκυμοσύνη μπορεί να είναι διαφορετικές από την προηγούμενη! Προσωπικά είχα δύο εγκυμοσύνες με διαφορά 10 ετών η μία με την άλλη και βίωσα κάποιες από τις αλλαγές στο δέρμα μου.

Ας  ξεκινήσουμε πρώτα από κάποιες πιο συνηθισμένες αλλαγές που γίνονται στο μεγαλύτερο αριθμό των γυναικών λόγω της αύξησης των οιστρογόνων και της μελανινοτρόπου ορμόνης (MSH). Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες από εμάς θα δούμε το δέρμα μας πιο σκούρο στις θηλές, στην περιοχή της ήβης, στις ελιές και μία κάθετη γραμμή σκουρόχρωμη κάνει την εμφάνισή της από τον αφαλό και κάτω. Ακόμα και οι φλέβες μας είναι εντονότερες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι παραπάνω είναι γενικές αλλαγές που γίνονται σχεδόν σε όλες τις εγκύους και ενώ κάποιες μέλλουσες μαμάδες τις απολαμβάνουν μαζί με την «λάμψη της εγκυμοσύνης», κάποιες άλλες έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα όπως ,καφέ κηλίδες στο πρόσωπο (μέλασμα), εμφάνιση (ορμονικής) ακμής, αφυδάτωση και κνησμό στο δέρμα, τριχοειδή αγγειάκια,  ραγάδες στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς και στους μηρούς ή ακόμη και χαμηλά στην πλάτη.

-Μία από τις πρώτες αλλαγές που βλέπουμε είναι ένα δέρμα πιο ευαίσθητο, αφυδατωμένο και με κνησμό ή ακόμα και εξανθήματα. Φυσικά όταν υπάρχουν έντονα προβλήματα με εξανθήματα επιβάλλεται η επίσκεψη στον δερματολόγο μας. Εάν, όμως, έχουμε μόνο αφυδάτωση μπορεί και η αισθητικός μας να μας βοηθήσει και να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και τα σωστά  προϊόντα αντιμετώπισης.

 Για αρχή, θα πρέπει να κάνουμε ένα απλό πίλινγκ στο πρόσωπο και στο σώμα μας και έπειτα πρέπει να φοράμε καθημερινά την ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ σε όλο το σώμα μας. Προσέχουμε τα συστατικά μας ΌΧΙ αιθέρια έλαια ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Μία καλή ενυδατική με υαλουρονικό και Β5 θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα την αφυδάτωση αυτούς τους μήνες.

καλή ενυδάτωση του δέρματος θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Οι ραγάδες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη, εμφανίζονται ροζ στην αρχή και σιγά σιγά με τον καιρό γίνονται  λευκές. Κάνουν την εμφάνισή τους στους γοφούς, στην κοιλιά-στομάχι, στο στήθος και σε άλλα σημεία του σώματος, ειδικά όταν αρχίζουμε να παίρνουμε παραπάνω κιλά όπου το δέρμα τεντώνεται και οι ίνες του συνδετικού ιστού διασπώνται. Συνήθως αυτό γίνεται προς το τρίτο τρίμηνο πιο εμφανές πάνω στο δέρμα.

Μπορούμε να περιορίσουμε την εμφάνισή τους εφαρμόζοντας, όπως είπαμε παραπάνω μια πλούσια ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ η οποία περιέχει μέσα υαλουρονικό νάτριο, καθώς επίσης και τις ειδικές αναπλαστικές κρέμες για ραγάδες που περιέχουν φυσικά δραστικά συστατικά για επούλωση όπως εκχύλισμα Centella asiatica. Είναι γνωστό πως αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τις ραγάδες όταν πρωτοεμφανίζονται, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη με την χρήση ειδικών θεραπειών μπορούμε να βελτιώσουμε την όψη τους.

-Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι και οι  δυσχρωμίες  που εμφανίζονται στο δέρμα μας, το γνωρίζω πάρα πολύ καλά κι η ίδια… ειδικά από την  πρώτη εγκυμοσύνη μου. Ο συνδυασμός των αυξημένων οιστρογόνων μαζί με την ευαισθησία του δέρματος μας ειδικά απέναντι στον ήλιο προκαλούν μία αυξημένη παραγωγή χρωστικής στο δέρμα με αποτέλεσμα την αλλαγή στο χρώμα του δέρματος μας σε διάφορα σημεία ειδικά στο πρόσωπο. Προσοχή, λοιπόν, στην έκθεσή μας στον ήλιο και φυσικά αντηλιακό συνέχεια!

Οι δυσχρωμίες συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη  ή τουλάχιστον εξασθενούν. Εμείς οφείλουμε να προστατεύουμε το δέρμα μας συνέχεια με αντηλιακό . Μπορούμε να βοηθήσουμε την όψη της επιδερμίδας μας με ειδικές θεραπείες ανανέωσης δέρματος και λευκαντικές ουσίες και φυσικά με όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στον ήλιο και υπομονή γιατί δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση η θεραπεία τους.

-Μία άλλη σημαντική αλλαγή στο δέρμα είναι η εμφάνιση λιπαρότητας , σμήγματος ακόμα και ακμής. Η εμφάνιση της ακμής οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές, το σώμα μας παράγει περισσότερη προγεστερόνη για να ενισχύσει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Η παραπάνω προγεστερόνη ευθύνεται για τις αλλαγές αυτές στο δέρμα μας, φυσικά μετά την εγκυμοσύνη αλλάζει πάλι το δέρμα μας. 

Μπορούμε βέβαια να το βοηθήσουμε και στην διάρκεια της εγκυμοσύνης να έχει καλύτερη όψη και σε αυτό θέλουμε να σταθούμε αυτή τη στιγμή. Ειδικές κρέμες για εξισορρόπηση της λιπαρότητας, μάσκες αργίλου οι οποίες μπορούν να καθαρίσουν απαλά τους πόρους, αλλά και πιο εξειδικευμένα προϊόντα με οξέα φρούτων , με προσοχή, μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα μας να ισορροπήσει.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε τον ειδικό και με την σωστή φροντίδα και περιποίηση θα έχουμε ένα υγιές δέρμα.

Πηγή φωτογραφίας:freestocks

Leave a Comment: