• No products in the cart.
  • No products in the cart.

Blog

Χρήσιμες πληροφορίες

Η κυτταρίτιδα ή γυναικοειδής λιποδυστροφία είναι μια πολύ συχνή και πολυπαραγοντική κατάσταση, που αποτελεί αισθητικό κομμάτι κυρίως στις γυναίκες και περιγράφεται σαν ανώμαλη υφή και όψη “φλούδας πορτοκαλιού”. 

Είναι ένας συνδυασμός διογκούμενων λιποκυττάρων του υποδόριου ιστού και ινών του συνδετικού ιστού που έχουν διηθηθεί και έχουν οδηγηθεί σε σκλήρυνση. Τα λιποκύτταρα δημιουργούν μικρά εξογκώματα που είναι σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό. 

Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα από διάφορες περίπλοκες καταστάσεις που περιλαμβάνουν την επιδερμίδα, το δέρμα, καθώς και τα υποδόρια κύτταρα. 

  Για την εμφάνιση της διαδραματίζουν ρόλο η κακή μικροκυκλοφορία, ο σχηματισμός οιδήματος, η τοπική υπερτροφία των λιποκυττάρων, η δημιουργία φλεγμονώδους κατάστασης, το οξειδωτικό stress , οι ελεύθερες ρίζες και η μείωση των εξωκυττάριων συστατικών της θεμέλιας ουσίας ( Extracellular matrix components,ECMs). Η μείωση των εξωκυττάριων συστατικών , όπως γλυκοζαμινογλυκάνες, κολλαγόνο, ελαστίνη κ.λπ., οδηγεί σε μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και διευκόλυνση της μετακίνησης των λιποκυττάρων από τον υποδόριο ιστό στο χόριο και στην εμφάνιση της κυτταρίτιδα.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

-Η αυξομείωση του σωματικού βάρους.

-Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής.

-Η κακή διατροφή

-Η κατανάλωση αλκοόλ

-Το ανεξέλεγκτο άγχος

Είναι , λοιπόν, αντιληπτό πως αν αλλάξουμε τις παραπάνω συνήθειες σιγά σιγά θα μπορέσουμε να αλλάξουμε και την εικόνα του δέρματος μας, αν φυσικά το θέλουμε αυτό. 

 Η κυτταρίτιδα διακρίνεται σε τρία είδη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:

  1. Στη “χαλαρή” κυτταρίτιδα, που είναι αισθητή όταν τσιμπάμε το δέρμα με τα δάχτυλα.
  2. Την “οιδηματώδη”,  που είναι ορατή μόνο όταν το άτομο στέκεται όρθιο.
  3. Τη “συμπαγή” κυτταρίτιδα, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, εφόσον το αισθητικό πρόβλημα είναι εμφανές είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή στάση.

 Η κυτταρίτιδα δεν επηρεάζεται από φύλο, βάρος ή ηλικία, αφού (σύμφωνα με μελέτη) “θα χτυπήσει την πόρτα” στο 90% των γυναικών, πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια εμφάνισής του είναι αδιευκρίνιστα. Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο υποδόριο λίπος έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο εμφανής θα είναι η κυτταρίτιδα. Πολλές από εμάς έχουμε ενοχληθεί κατά διαστήματα από την ύπαρξη της, σε άλλες πάλι φάσεις έχουμε συμφιλιωθεί καθώς είναι απόρροια του τρόπου ζωής μας, άρα και των επιλογών μας. Η ενασχόληση με την εξαφάνιση της δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας και η εξαφάνιση της δεν είναι αυτοσκοπός. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και επώδυνη οπότε η προσπάθεια αντιμετώπισης της δεν έχει να κάνει μόνο με το αισθητικό κομμάτι.  

Τρόπος αντιμετώπισης

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο που μπορούμε να το καταπολεμήσουμε, βέβαια θέλει τον χρόνο του και αρκετή προσπάθεια! Για όποιον θέλει να την αντιμετωπίσει συνίσταται να αρχίσει από την αλλαγή της διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες, η κατανάλωση νερού, το πράσινο τσάι, οι πρωτεΐνες, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ορκισμένοι εχθροί της κυτταρίτιδας. Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η γυμναστική, νέες μελέτες έχουν δείξει πως η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση – η έντονη αερόβια άσκηση, δηλαδή, με ενδιάμεσα διαλείμματα χαλαρής άσκησης – βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και στη μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος. Ταυτόχρονα, αυξάνει το μεταβολισμό και άρα την καύση του λίπους. Ένας, επίσης, σημαντικός παράγοντας που βοηθάει στην αντιμετώπισή της είναι τα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας. Η χρήση ενός ειδικού σαπουνιού πριν την εφαρμογή της κρέμας  κάνει απολέπιση στο δέρμα και προκαλεί υπεραιμία, προετοιμάζει λοιπόν το δέρμα μας να δεχτεί τα δραστικά συστατικά από το προϊόν που ακολουθεί.

Γιατί μπορεί να βοηθήσει ένα προϊόν;

 Τα δραστικά συστατικά που ενσωματώνονται στα  καλλυντικά προϊόντα δρουν με τους εξής μηχανισμούς:

  • Διεγείρουν τη λιπόλυση
  • Διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία
  • Έχουν αντιφλεγμονώδη-αποιδηματική δράση
  • Διεγείρουν τη σύνθεση ECMs
  • Έχουν αντιοξειδωτική δράση

Από τις πιο γνωστές ουσίες που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα για κυτταρίτιδα και που έχουν κάποιες από αυτές παραπάνω από ένα μηχανισμό δράσης είναι οι καφεΐνη, η καφεΐνη σε συνδυασμό με αμινοφυλλίνη και θεοφυλλίνη, εκχυλίσματα από τα φυτά γκουαρανά, αγριοκαστανιά, σεντέλλα ασιάτικα, αγκινάρα κλπ. Η επιστήμη της κοσμετολογίας βρίσκεται στην υπηρεσία της γυναικείας αισθητικής, φέρνοντας στην αγορά μία μεγάλη ποικιλία από κρέμες, gel, λάδια προκειμένου να διαλέξεις το προϊόν που σου ταιριάζει.

Extra tip για την εφαρμογή :

– Με τα δύο χέρια κάνουμε απαλές συνεχόμενες κινήσεις μασάζ με ανοδική φορά από τον αστράγαλο προς τον μηρό. Συνεχίστε με αργές και βαθιές μαλάξεις με  έμφαση στους γλουτούς. Εάν μπορείτε δύο φορές την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η όψη “φλούδας πορτοκαλιού” ή αλλιώς κυτταρίτιδα δεν αξίζει να μας στεναχωρεί, να μας προβληματίζει ή να μας στερεί μικρές μικρές ή μεγάλες απολαύσεις! Αντιθέτως, μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία για να τρεφόμαστε πιο σωστά και να υοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Εμείς είμαστε στη διάθεση σας για να σας συμβουλεύσουμε και να βρούμε μία εξατομικευμένη αντιμετώπιση στο θέμα σας.

πηγές: Εφαρμοσμένη κοσμητολογία δερμοκαλλυντικα

πηγή φωτογραφίας: pinterest

Leave a Comment: