• No products in the cart.
  • No products in the cart.

Blog

Όλα δεν έχουν;

Θα έλεγα μία εύλογη ερώτηση και απορία που μπορεί να έχει κάποιος όταν ρωτάει τι έχει μέσα ο ορός αυτός ή η κρέμα για να με ενυδατώσει ;; και η απάντηση που παίρνει είναι υαλουρονικό οξύ.

Ε και… μήπως είναι το μόνο προϊόν που περιέχει υαλουρονικό; ..Όλα δεν έχουν;

Η απάντηση μου είναι ΝΑΙ πως ένα προϊόν είτε είναι για ενυδάτωση είτε για αντιγήρανση από τα πρώτα ενεργά συστατικά που πρέπει να περιέχει είναι το υαλουρονικό και η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα το περιέχουν.

Υπάρχει όμως διαφορά από υαλουρονικό σε υαλουρονικό και η διαφορά αυτή έχει να κάνει με το μοριακό του βάρος που είναι σημαντικό και έχει σχέση με το πόσο εν τω βάθει εισχωρεί στο δέρμα μας.

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα με την σειρά ..

Τί είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το Υαλουρονικό οξύ (Hyaluronic Acid) είναι ένας υδρόφιλος πολυσακχαρίτης γνωστός ως γλυκοζαμινογλυκάνη. Είναι απλά ένα σάκχαρο που το παράγει ο οργανισμός μας. Βρίσκεται μέσα στον οργανισμό μας στις αρθρώσεις, στο υαλώδες σώμα, στο υδατοειδές υγρό των οφθαλμών και φυσικά στην επιδερμίδα μας. Το δέρμα περιέχει το περισσότερο από το 50% όλου του σώματος.

Είναι σημαντική η θέση του μέσα στην μεμβράνη του κυττάρου γιατί είναι ρυθμιστής της κυτταρικής συμπεριφοράς και δρα στον κυτταρικό μεταβολισμό. Ο οργανισμός επειδή το έχει μέσα του το αναγνωρίζει και καλύτερα οπότε εκμεταλλεύεται τις ιδιότητές του στο μέγιστο.

Τι κάνει στο δέρμα;

Η δράση του στο δέρμα είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί εμποδίζει την υγρασία να εξατμιστεί από την επιδερμίδα, Είναι μία υγραντική ουσία με υγροσκοπικές ιδιότητες, μπορεί και προσελκύει νερό από το περιβάλλον προς το δέρμα και να το συγκρατεί σε αυτό, έτσι το ενυδατώνει. Οπότε ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα είναι ένα δέρμα με μεγάλη ελαστικότητα και με μειωμένα σημάδια γήρανσης.

Η ενυδατική του ικανότητα παραμένει υψηλή και δεν επηρεάζεται από τις τιμές της σχετικής υγρασίας. Μπορεί να κρατήσει ως και 1000 φορές το μοριακό του βάρος σε νερό.

Δυστυχώς όμως διασπάτε εύκολα από τις ελεύθερες ρίζες, την υπεριώδη ακτινοβολία και το οξειδωτικό στρες και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγαλώνουμε και το σώμα μας παράγει λιγότερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος ,οπότε μειώνεται και μαζί του μειώνεται και η ενυδάτωση. Εκεί λοιπόν έρχεται η κρέμα με τον ορό για να δώσουν την χαμένη υγρασία στο δέρμα.

Δίνουν όμως όλα τα προϊόντα την ίδια υγρασία στο δέρμα;

ΟΧΙ το πόσο εν τω βάθει θα ενυδατώσουν ένα δέρμα τα καλλυντικά προϊόντα εξαρτάται από το υαλουρονικό που περιέχουν στην σύνθεσή του. Έχει άμεση σχέση με το μοριακό του βάρος το οποίο μετράτε σε Da (Dalton)

Υαλουρονικό και Μοριακό βάρος.

Όλα τα είδη υαλουρονικού οξέος δεν είναι τα ίδια οπότε και η δράση τους είναι διαφορετική και σε διαφορετικά επίπεδα στο δέρμα μας. Όσο πιο χαμηλό είναι το Μ.Β τόσο πιο βαθιά διεισδύει στο δέρμα.

Το Μ.Β ξεκινάει από 4.000(4 kDa) ως 8.000.000 (Το Da είναι μονάδα μέτρησης μοριακού βάρους.)

Ανάλογα λοιπόν με το μοριακό του βάρος, έχει διαφορετικές κατηγορίες.

Υψηλό μοριακό βάρος (HMW – High Molecular Weight): 1000kDa – 1500 kDa> 1.000.000

Εδώ το υαλουρονικό ενεργεί για μικρό χρονικό διάστημα, έχει αντιφλεγμονώδεις δράση και δημιουργεί ένα φιλμ υγρασίας στην επιφάνεια του δέρματος.

Μεσαίο μοριακό βάρος (MMW – Medium Molecular Weight): (800 – 1000) kDa 800.000-1.000.000

Εδώ το υαλουρονικό αποθηκεύεται στον συνδετικό ιστό του δέρματος και δρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χαμηλό μοριακό βάρος (LMW – Low Molecular Weight):( 80 – 100) kDa 80.000-30.000

Εδώ το υαλουρονικό δρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποθηκεύεται στον συνδετικό ιστό του δέρματος και έχει αντιρυτιδική δράση που διαρκεί περισσότερο.

Πολύ χαμηλό μοριακό βάρος (ELMW – Extra Low Molecular Weight): 50 kDa-50.000

Εδώ έχει δράση σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Εξαιρετικά χαμηλό μοριακό βάρος (ULMW – Ultra Low Molecular Weight): 6kDa<10.000

Εδώ έχει να κάνει με την αναγέννηση των ιστών.

Πρέπει να πούμε πως καθώς το μόριο του υαλουρονικού οξέος μεγαλώνει και το M.B αυξάνεται, το υαλουρονικό οξύ παραμένει πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Έτσι παρατηρούμε πως ένα Υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους (HMW-HA) έχει πιο ορατά αποτελέσματα, αλλά με μικρότερη διάρκεια ζωής. Οπότε, τα αποτελέσματα του ενώ είναι άμεσα ορατά μπορούν να ξεπλυθούν και να φύγουν με έναν απλό καθαρισμό προσώπου.

Τι βρίσκουμε στα καλλυντικά;

Συνήθως στα καλλυντικά βρίσκουμε το υαλουρονικό ή το υαλουρονικό νάτριο που είναι η μορφή άλατος του υαλουρονικού οξέος. Το πρώτο έχει μεγαλύτερο ΜΒ από το δεύτερο έτσι το ένα κάθετε στα πάνω στρώματα του δέρματος ενώ το δεύτερο διεισδύει λίγο βαθύτερα. Εάν τώρα η κρέμα μας είχε και υαλουρονικά με χαμηλό MB νέας γενιάς ,τότε θα περνούσαν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και με καλύτερη ενυδάτωση.

Εάν τώρα θέλουμε μία κρέμα ή έναν ορό με μεγαλύτερες διεισδυτικές ικανότητες λόγο του υαλουρονικού τότε να ρωτάμε πόσα είδη υαλουρονικού έχει;

Έχει γίνει μεγάλη μελέτη για το υαλουρονικό τα τελευταία χρόνια, και έτσι στην αγορά κυκλοφορεί και μια τρίτη μορφή το ακετυλιωμένο υαλουρονικό νάτριο ονομάζεται και σούπερ υαλουρονικό οξύ! Είναι ένα παράγωγο της μορφής του υαλουρονικού νατρίου διεισδύει βαθύτερα, δεν κολλάει και έχει ισχυρές ενυδατικές ιδιότητες.

Όσον αφορά την συγκράτηση του νερού, μπορεί να διατηρήσει περισσότερη υγρασία και να διεισδύσει βαθύτερα. Έτσι τα οφέλη του είναι πιο μακροχρόνια. Επίσης έχει και λιπόφιλες και υδρόφιλες ιδιότητες έτσι προσκολλάται σταθερά, μειώνοντας σημαντικά την εξάτμιση του από το δέρμα και το τροφοδοτεί με υγρασία όλη την ημέρα.

Με την βοήθεια λοιπόν της τεχνολογίας μπορούμε σήμερα να έχουμε διαφορετικά υαλουρονικά. Τα οποία υπάρχουν σε προιόντα της καθημερινής μας ρουτίνας, με ποιο μεγάλη ενυδατική ικανότητα.

Εύχομαι να σας φάνηκε χρήσιμο

Leave a Comment: