• No products in the cart.
  • No products in the cart.

Blog

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ?

Με τον όρο αφυδάτωση του δέρματος εννοούμε την απουσία νερού από τις διάφορες στιβάδες του σε μη παθολογικές καταστάσεις.

   Η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού βρίσκεται στο κυρίως δέρμα. Εκεί μέσα σε μια ζελατινώδη ουσία που είναι πλούσια σε νερό βρίσκονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης , οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες , τα αιμοφόρα και λεμφοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Από το κυρίως δέρμα περίπου το 10% νερού τροφοδοτείται μέσω των αγγείων στην επιδερμίδα  και περίπου το 70% του βάρους ενός ατόμου αποτελείται από νερό και υφίσταται πολλές μεταβολές από άτομο σε άτομο οι οποίες είναι φυσιολογικές ή παθολογικές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ?

  Η αφυδάτωση έχει ως συνέπεια να διαταράσσεται η ομοιοστασία του δερματικού ιστού και να μην  επιτελούνται οι φυσιολογικές λειτουργιές του. Όταν , για οποιοδήποτε λόγο διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ του νερού που μεταφέρεται στην κεράτινη στιβάδα από τη βασική στιβάδα και του νερού που αποβάλλεται από την κεράτινη στιβάδα στο περιβάλλον τότε αυτό οδηγεί σε χαρακτηριστικές αλλαγές στις δομές και στην εμφάνιση του. Όταν λοιπόν αυτό το 10% του νερού που βρίσκεται στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος μειώνεται τότε έχουμε την λεγόμενη ΄΄αφυδάτωση της επιδερμίδας”

Το αφυδατωμένο δέρμα αποκτά:

1. Όψη ξηρή με τραχεία υφή  που συχνά δίνει την εντύπωση χαρτιού κατά την αφή και παρουσιάζει μικρά σπασίματα και απολέπιση. 

2. Το ph της επιδερμίδας γίνετε αλκαλικότερο από το φυσιολογικό και έτσι επηρεάζεται το δέρμα και μπορεί να σκάσει και να απολεπιστεί. Έτσι εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές λεπτές ρυτίδες της επιδερμικής αφυδάτωσης.

3. Προσοχή γιατί πολλές φορές η επιδερμική αφυδάτωση συνοδεύεται με αφυδάτωση όλου του δέρματος και είναι αυτή που συνοδεύει το βιολογικό γήρας.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ  ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΩΝΤΕΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ?

Η αφυδάτωση αρχίζει όπως αναφέραμε και παραπάνω από την στιγμή που διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ πρόσληψης και αποβολής νερού από το δερματικό ιστό. Έστω και ελάχιστη ελάττωση στην αποθήκευση του νερού του δέρματος  έχει δυσάρεστες συνέπειες στην επιδερμίδα.

Αυτές οι διαφορές στην ισορροπία πρόληψης-αποβολής νερού μπορούν να προέρχονται από:

  • Κακή λειτουργία των επιφανειακών αγγείων
  • Ανεπάρκεια ιόντων
  • Αποβολή νερού μέσα από τους ιδρωτοποιούς αδένες
    • Επίσης υπάρχουν πολλοί  ενδογενής και εξωγενής  παράγοντες  που ευθύνονται για την αφυδάτωση του δέρματος όπως.

1.Κληρονομική προδιάθεση

2.Ηλικία

3.Φύλλο

4.Αρρώστιες

5.Φάρμακα

6.Διατροφή

7.Στρές

8. Κλιματολογικές συνθήκες όπως η πολύ ξηρή ατμόσφαιρα

9.Ηλιακή ακτινοβολία

10.Υπερβολική χρήση νερού

11.Χρήση ακατάλληλων κοσμητικών προϊόντων

12.Χρήση σαπουνιών

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

Η καταπολέμηση της αφυδάτωσης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

Ο ένας τρόπος είναι ενεργητικά με τη μέθοδο της ιοντοφόρησης  και παράλληλα την χρήση δραστικών προϊόντων που θα δώσουν στο δέρμα εξωτερικά στοιχεία που θα συγκρατήσουν το νερό στην κεράτινη στιβάδα και θα εμποδίσουν την έντονη αποβολή νερού.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η παθητική μέθοδος  που αποβλέπει στο <μπλοκάρισμα> της απώλειας νερού και με τη χρήση ουσιών που έχουν την ιδιότητα να ενυδατώνουν και να μαλακώνουν το δέρμα ή να εμποδίζουν την αφυδάτωσή τους.

Οι ενυδατικές ουσίες  που χρησιμοποιούμε στα καλλυντικά προϊόντα δρουν με  τους εξής κύριους μηχανισμούς. α)μαλακτικά και  β)υγραντικά

Οι μαλακτικές ουσίες εμποδίζουν τη διάχυση της υγρασίας μέσα από την κεράτινη στιβάδα  προς το περιβάλλον. Αρκετές  φορές μεταφέρουν και ελαιοδιαλυτές δραστικές ουσίες  που  αυξάνουν τη διαπερατότητα του δέρματος και άλλες δραστικές ουσίες που υπάρχουν στο καλλυντικό και ενισχύουν την πλαστικότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

Οι υγραντικές ουσίες μεταφέρουν υγρασία από το περιβάλλον προς στο δέρμα, δηλαδή έλκουν το νερό και προστίθενται στα καλλυντικά για να ενυδατώνουν το δέρμα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όταν γίνει η ενυδάτωση πρέπει και να διατηρηθεί. Οπότε δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερά και να χρησιμοποιούμε τα σώστα προϊόντα καθημερινά.

Leave a Comment: