
Ο ρόλος τους στον οργανισμό μας αλλά και στο δέρμα.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας. Η δουλεία τους γνωρίζουμε πλέον πόσο σημαντική είναι, ΓΙΑΤΙ προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες?
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που δημιουργούνται στον οργανισμό μας κατά τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες του, όπως η παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων.
Δημιουργούνται στον οργανισμό όμως και από εξωτερικές πηγές, όπως η ρύπανση, το κάπνισμα, η ακτινοβολία και η ανθυγιεινή διατροφή.
Πώς Λειτουργούν τα Αντιοξειδωτικά
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που περιέχουν ένα ασύζευκτο ηλεκτρόνιο, το οποίο τα καθιστά εξαιρετικά δραστικά και ικανά να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στις κυτταρικές μεμβράνες, σε πρωτεΐνες, λιπίδια και DNA. Η αλήθεια είναι πως οι ελεύθερες ρίζες είναι καταστροφικές με πολλούς τρόπους στον οργανισμό. Η πιο σημαντική ζημιά που κάνουν στο κύτταρο είναι όταν κλέβουν άτομα από τα λιπίδια των κυτταρικών τοιχωμάτων.
Γιατί?
Γιατί τότε πέφτει ή άμυνα του κυττάρου η άμυνα της μεμβράνης που το προστατεύει.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό να διαρρέει μέσα από το κύτταρο, οδηγώντας σε έναν ανεπανόρθωτο τραυματισμό και πρόωρο θάνατο του κυττάρου.
Δράση των αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά “εξουδετερώνουν” λοιπόν αυτές τις ελεύθερες ρίζες, δωρίζοντας ένα ηλεκτρόνιο, και έτσι αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων και τη γήρανση των ιστών.
Τύποι Αντιοξειδωτικών
Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες αντιοξειδωτικών, που τις ταξινομούμε είτε ανάλογα με την προέλευσή τους είτε με τον τρόπο δράσης τους:
- Ενδογενή αντιοξειδωτικά: Αυτά παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό και περιλαμβάνουν ένζυμα όπως:
- Σούπεροξειδική δισμουτάση (SOD)Καταλάση, Γλουταθειόνη υπεροξειδάσηΑυτά τα ένζυμα καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση.
- Εξωγενή αντιοξειδωτικά: Αυτά εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων και περιλαμβάνουν:
- Βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη C, βιταμίνη Ε)
- Καροτενοειδή (π.χ. βήτα-καροτένιο, λυκοπένιο)
- Πολυφαινόλες (π.χ. ρεσβερατρόλη, φλαβονοειδή)
- Μεταλλικά στοιχεία (π.χ. σελήνιο, ψευδάργυρος, χαλκός)
Όλα τα παραπάνω αντιοξειδωτικά πρέπει να τα δίνουμε και στο δέρμα μας, γιατί αυτό τα έχει ανάγκη πολύ περισσότερο, μιας και δέχεται επιθέσεις και εξωτερικά από το περιβάλλον. Οπότε η προστασία του πρέπει να είναι διπλή και από μέσα αλλά και από έξω.
Οφέλη των Αντιοξειδωτικών
- Προστατεύουν από την οξείδωση (οξειδωτικό στρές): Η οξείδωση των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονές, πρόωρη γήρανση αλλά και εκφύλιση των ιστών. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν αυτή τη διαδικασία, βελτιώνοντας τη συνολική υγεία.
- Καταπολεμούν την χρόνια φλεγμονή: Οι χρόνιες φλεγμονές είναι συνήθως αποτέλεσμα παρατεταμένης οξείδωσης. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Πρόληψη χρόνιων παθήσεων: Η συνεχής έκθεση σε ελεύθερες ρίζες συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές (π.χ. νόσος του Αλτσχάιμερ). Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από αυτές τις ασθένειες.
- Υγεία του δέρματος: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φθορά του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες και την περιβαλλοντική ρύπανση, συμβάλλοντας στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης.
Πηγές Αντιοξειδωτικών στη Διατροφή
Μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή περιλαμβάνει:
- Φρούτα: Μούρα, εσπεριδοειδή, σταφύλια, μήλα, ρόδια
- Λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο, τομάτες, πιπεριές
- Ξηροί καρποί και σπόροι: Καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορος
- Πράσινο τσάι και μαύρο τσάι
- Μπαχαρικά: Κουρκουμάς, κανέλα, πιπέρι καγιέν.
Πηγές Αντιοξειδωτικών στα καλλυντικά.
Από όλα τα παραπάνω φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς παίρνουμε τα έλαια και τα εκχυλίσματά τους και τα χρησιμοποιούμε ως ενεργά συστατικά στα καλλυντικά για να δώσουμε τα ίδια στοιχεία, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες στο δέρμα.
Η καθημερινή πρόσληψη ποικιλίας αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής αλλά και μέσω των καλλυντικών, μπορεί να βοηθήσει αποδεδειγμένα πλέον, στην πρόληψη βλαβών από το οξειδωτικό στρες και την γήρανση στο δέρμα μας αλλά και να ενισχύσει τη συνολική ευεξία του οργανισμού μας.